cabecera

La tecnologia, la nova aliada de la lectura

20-03-2024

L’entrada de les noves tecnologies en el món lector ha transformat profundament la manera de concebre tant la lectura com els hàbits lectors de les persones més joves. Les plataformes digitals com Ta-tum tracten de mostrar formes innovadores i més accessibles a la literatura.

– La proposta d’un accés instantani a un ampli catàleg de llibres permet eliminar les barreres físiques i econòmiques associades a l’adquisició de llibres tradicionals.

– La incorporació d’una interactivitat més gran a través d’elements multimèdia, com ara vídeos, enllaços i jocs, enriqueixen l’experiència lectora, especialment atractiva per als qui estan acostumats a la interactivitat en continguts digitals.

– La personalització de la lectura, per exemple els ajustos de grandària de text i fons, possibilita una lectura més accessible per a estudiants amb dificultats de visió o dislèxia, en conseqüència, una experiència més inclusiva.

– El foment d’una comunitat lectora afavoreix crear i participar en espais de lectura, així com compartir ressenyes i debatre sobre diferents llibres, ampliar la comprensió dels mateixos i l’estima per les diferents perspectives i diversitats.

– Els programes de desafiaments i el sistema de recompenses permeten als lectors rastrejar el progrés que fan, guanyar insígnies o medalles, i compartir els seus assoliments en xarxes socials.

– Les eines educatives integrades promouen la comprensió lectora: diccionaris d’imatges, accés directe a capítols, notes, marcadors… i qüestionaris interactius ofereixen una forma molt més dinàmica i activa d’aprendre que permet no sols retindre una informació sinó també aconseguir un aprenentatge real i significatiu.

La tecnologia ha revolucionat el món de la literatura i ha transformat la manera com la gent jove interactua amb ella. Gràcies a aquestes eines digitals pot viure experiències lectores més atractives, accessibles i enriquidores que l’encoratja des de la infància a convertir-se en lectors actius en fer de la lectura no una obligació sinó una activitat dinàmica, interactiva i social, que es converteix en un aprenentatge perdurable.