cabecera

Arriben els còmics a Ta-tum!

20-03-2024

Els còmics han emergit com un poderós mitjà per a la narració d’històries: ofereixen una experiència de lectura més dinàmica i accessible, particularment atractiva per als lectors més joves i per als qui són poc inclinats a abordar-la de manera tradicional. A més, la familiaritat amb les estructures narratives i els arquetips de personatges oposats en els còmics pot facilitar la transició a novel·les i altres textos literaris.

La seua capacitat per a contar històries a través d’imatges ens ofereix una narrativa visual, ja que aquestes no sols acompanyen al text, sinó que tenen un paper crucial en el relat perquè transmeten emocions, un ambient concret i accions que les paraules per si soles no aconseguirien fer-ho.

La combinació de text i imatge facilita el desenvolupament de l’alfabetització i competències visuals, habilitats cada vegada més importants en el món digital de hui. Els lectors aprenen a interpretar senyals visuals, expressions facials, postures i símbols que, juntament amb el text, faciliten la comprensió global de la història.

Aquests mitjans promouen les habilitats de pensament crític i conviden l’alumnat a analitzar i construir la història per si mateix, oberta a una quantitat més gran d’interpretacions. I també fomenta el debat en la defensa de les diferents postures i contextos.

Els còmics abasten un ventall ampli de gèneres i temes: n’hi ha de superherois, biografies, ciència-ficció, terror, història, etc. Aquesta diversitat assegura que sempre hi haja alguna cosa que puga atraure l’atenció de l’alumnat.

Una altra de les seues característiques més interessants és el tractament de temes complexos i rellevants socialment, la qual cosa els converteix en excel·lents punts de partida per a discussions sobre temes importants.

Des de Ta-tum, no volíem deixar passar l’oportunitat de sumar-nos a aquest important recurs, però no de manera intranscendent sinó tractant un tema tan actual i rellevant com la ciberseguretat.

A través de quatre històries, Los guardianes de la red ens fica de ple en la importància de fer un bon ús de les noves tecnologies i Internet perquè es convertisquen en el nostre millor aliat. I ens adverteix que, alhora, poden convertir-se en un perill si no atenem les recomanacions i senyals que ens indiquen que no se n’està fent un bon ús.

Els còmics tenen un paper crucial en el panorama literari contemporani; amb la seua gran versatilitat per a la narració d’històries, són capaços de captivar els lectors amb la seua fusió d’art i text. Demostren, així, que la narració d’històries pot transcendir les mateixes paraules i transformar-se en una experiència visualment rica i profundament commovedora.