Històries de col·lecció: entrevista amb Itziar i Jorge Miranda

03-03-2022

Jorge i Itziar són germans, però també còmplices d’històries. Junts entretixen les peripècies de Miranda, la protagonista dels seus llibres. Gràcies a la seua curiositat, les pàgines s’obrin per a submergir-nos en un altre relat: la biografia d’una dona capaç de canviar la nostra mirada sobre el món. En els llibres de Miranda hi ha lloc per a tot: música, ciència, art, esport, cultura… Marie Curie, Billie Holiday, Hedy Lamarr, Jane Goodall, Frida Khalo… En tots els llibres hi ha valentia i aventura. A través d’aquesta col·lecció, Itziar i Jorge retornen a aquestes dones cèlebres el lloc que els correspon en la història de la humanitat. Ara la col·lecció Miranda està a la biblioteca de Ta-tum. A què esperes per a gaudir d’aquestes lectures a l’aula? A continuació, els seus autors ens hi expliquen un poc més.

 

Com va sorgir la idea d’aquests llibres? 

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

 

Fa uns anys, el meu germà Jorge i jo vam decidir escriure una col·lecció de contes sobre les grans dones oblidades en la història, és a dir, totes. Teníem una fascinant missió: retornar a les xiquetes (i els xiquets) les heroïnes de les quals els hem estat privant.

 

Què té d’autobiogràfic l’univers Miranda? 

Miranda és el nostre alter ego. És la veu dels dos germans, molt diferents, però amb una infància en comú. Miranda té la veu descontrolada i l’humor una mica negre de Jorge i la part més somiadora i romàntica d’Itziar. Però gràcies al personatge, ens permetem moltes vegades canviar-ne els rols, Itziar es torna més entremaliada i Jorge trau la seua part més dolça. A més, la resta dels personatges de la col·lecció estan inspirats també en els nostres amics i familiars.

Junts formen la personalitat de Miranda, la protagonista.

 

Hi ha un munt d’històries que mereixen ser contades… Com trieu les biografies que aniran en cada llibre?

Hi ha una llarga llista de dones de les quals ens agradaria escriure, així que decidir per quina hem de seguir sempre és un dilema. Intentem que les dones triades hagen viscut en països i èpoques diferents, perquè la col·lecció siga més rica en contingut. Ens interessa entendre el context en el qual van viure, les barreres que van haver de derrocar per a transcendir en la història.

Esbossos de Joana de Castella, Jane Goodall i Frida Khalo, protagonistes d’alguns llibres de la col·lecció Miranda.

 

Quina biografia, de les que heu tractat fins ara, us ha commogut més profundament? Teniu algun personatge favorit? Quin? Per què?

Itizar: A mi hi ha dues dones que em fascinen: Hildegarda i Hedy Lamarr. De la primera no entenc que hui dia no s’estudie en les escoles, que no siga un referent. De Hedy m’apassiona la seua vida, amb qui es va casar, com va haver de fugir, les pel·lícules que va fer i els seus invents (i què la va portar a crear-los). Qui pot viure hui dia sense WIFI o sense GPS!

Jorge: La veritat és que jo he aprés tant de totes les dones sobre les quals hem escrit, que em costa una barbaritat triar. Si me n’he de quedar amb dos, serien Marie Curie i Jane Goodall. Amb la primera sempre pense: quantes grans científiques s’hauria perdut la humanitat si ella no haguera existit? Quant a Jane Goodall, crec que en aquests moments és un far. Per a mi és el major referent mediambiental per a les xiquetes i xiquets que volen fer d’aquest un món millor. 

 

Com us agradaria que s’utilitzaren aquests llibres a les aules?

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

 

Ens encantaria que el professorat i l’alumnat s’emocionara tant amb les biografies com nosaltres ho hem fet escrivint-les. Esperem que aquesta col·lecció siga només la punta de l’iceberg perquè els xiquets i les xiquetes que les lligen senten curiositat per investigar sobre més dones que han sigut rellevants al llarg de la història i que, d’una manera o una altra, han sigut silenciades. 

recurso_separadorestrella_tatum

Jorge Miranda va estudiar Història de l’art, Art dramàtic i arts marcials. Amb el seu cinturó marró de Judo es defén de deixar de ser un xiquet. Ara ven pedres, però de les precioses. Li encanten l’orxata i la sobrassada. Escriure és el que fa realitat les seues idees de bomber. És coautor, juntament amb Itziar, de la reeixida col·lecció Miranda.

Itziar Miranda va estudiar Art dramàtic. Encara que és molt coneguda per la sèrie Amar es para siempre on encarna el personatge de Manolita, ha treballat en moltes pel·lícules i no hi ha qui la baixe d’un escenari. També és ambaixadora del FIP Tocant el Cel, un festival internacional de música clàssica que està molt compromés amb el paper de la dona en la música. En les estones lliures aprén violoncel i somia amb fer el volantí lateral. Canta regular, però somriu molt.

Des de menuts, els dos es perdien en els llibres i volien ser-ne part. Miranda és la veu somiadora i juganera d’aquests dos germans.

A més de Miranda, Jorge i Itziar han escrit la col·lecció Miranda i Tato, al costat de Nacho Rubio, en la qual conten històries de ficció socialment compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de l’ONU, també publicada a Edelvives.