Estrena lectures aquest curs!

21-08-2023

Comença el nou curs escolar i, amb ell, ampliem els prestatges de la Biblioteca Ta-tum. Hi ha novetats en castellà per a totes les edats i gustos lectors. Fes-hi una ullada i anima’t a explorar-les. Potser hi trobes una història que et faça somiar, sospirar, emocionar-te o… tremolar! O, millor encara, el teu llibre favorit d’enguany. I no oblides que a partir de l’abril tindràs nous llibres i casos en valencià!

 

PRESTATGERIA TARONJA: ACOSTAR-SE A LA LECTURA AMB TENDRESA

Cachorrito es el mejor

Text: Gabriela Keselman
Il·lustració: Natalia Colombo
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Taronja
Edat recomanada: +4 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Cahorrito va al zoològic i es compara amb els altres animals. El lleó té unes arpes enormes i ell a penes unes ungles molt xicotetes (damunt se’n va menjar dues!), el cocodril és amo de les dents més esmolades (a Cahorrito, a més, li n’ha caigut una). Pobre Cahorrito! Mira els diferents animals i cada vegada està més trist… Encara sort que està mamà! Amb un enorme somriure li explicarà totes aquelles coses que el fan únic i especial.

Un llibre que disposa de diversos recursos per a afavorir l’aprenentatge de la lectura: tipografia en majúscula, associacions divertides i vocabulari pròxim als eixos educatius de la primera infància com l’esquema corporal. Tot això amanit per l’estil entranyable i ple de tendresa que caracteritza la ploma de Gabriela Keselman.

 

Ella sí que me entiende

Text: Ricardo Alcántara
Il·lustració: Noemí Villamuza
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Taronja
Edat recomanada: +4 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Per què mamà no entén que no puc aguantar-me si he d’anar al bany? Per què els meus amics no entenen que falle un gol que semblava fàcil? Encara sort que la meua gateta Lluna sí que m’entén!

Escrit en lletra lligada, cada doble pàgina mostra una situació en la qual el personatge se sent incomprés i amb la qual és fàcil identificar-se. Un llibre per a expressar les emocions, posar paraula als silencis i enfortir valors com l’amor, l’amistat, l’empatia o l’autoestima.

Ricardo Alcántara és un reconegut i prolífic autor de literatura infantil, guanyador —entre altres— del Premio Lazarillo i el Premi Serra d’Or. La il·lustració de Noemí Villamuza, amb línies soltes amb carbonet, crea un vincle pròxim i reconfortant.

 

El joven Sherlock Tópez en la gruta de los murciélagos

Text: Rocío Antón
Il·lustració: Lucía Serrano
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Taronja
Edat recomanada: +4 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

El famós Sherlock Tópez també va tindre una infància! Al costat dels seus amics de l’escola de detectius, el menut talpó serà capaç de desentranyar qualsevol misteri. En aquesta ocasió, el seu amic Rufino s’ha internat en una gruta fosca i perillosa… Ningú sap quins estranys animals deu haver-hi allà dins!

Una aventura que ofereix pistes sobre com serà el futur detectiu, qui revelarà els misteris del bosc a través de l’explicació dels comportaments dels animals. Lògica, ecologia, humor i… molt entreteniment! Si vols viatjar en el temps, no deixes de llegir les aventures de Sherlock Tópez d’adult.

recurso_separadorestrella_tatum

PRESTATGERIA ROJA: HUMOR I FAMÍLIA A PARTIR DELS SIS ANYS

El frac del pingüino (y otros cuentos de animales)

Text: Carlos López
Il·lustració: Christian Inaraja
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja
Edat recomanada: +6 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Com va aconseguir la seua llum la lluerna? Per què la zebra té ratlles? Com li va créixer la cresta al gall? I com va aconseguir el caragol sa casa? Hi ha peixos que volen?

En 40 relats de només una pàgina, Carlos López elabora una divertida resposta sobre algun tret dels animals seleccionats. La lectura, senzilla i amena, ajuda a perfilar l’observació sobre les característiques pròpies de cada espècie, mentre alimenta la curiositat per saber-ne més. Una obra que, a la seua manera, ret homenatge a  Precisament així, de Rudyard Kipling, i permet crear un pont entre la literatura clàssica i l’actual. Què més es pot demanar?

 

Lo más raro de mi casa

Text: María Fernanda Heredia Pacheco
Il·lustració: Roger Ycaza
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja
Edat recomanada: +6 anys
Cas en Ta-tum: ja disponible

Per a un concurs del col·legi cal portar el més estrany de la casa. El protagonista d’aquesta història busca entre les coses de sa mare i no li crida l’atenció res. Mira entre les coses de son pare i tot li sembla normal… Però, quan menys ho espera, descobreix que el seu avi amaga un objecte extraordinari.

Un llibre per a reflexionar sobre la importància de les relacions intergeneracionals i, en concret, sobre l’important vincle entre els nets amb els seus avis. La seua lectura obrirà possibilitats de diàleg a través de la història familiar, social i cultural.

Lo más raro de mi casa va rebre el prestigiós premi que atorga la Fundación Cuatrogatos, i és un candidat potent al «Llibre més llegit amb avis».

recurso_separadorestrella_tatum

PRESTATGERIA BLAVA: IMAGINACIÓ, MÚSICA I UNA FLAUTA MÀGICA

¡Que vienen los zombis!

Text: David Fernández Sifres
Il·lustració: Ximena Maier
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Blava
Edat recomanada: +8 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Villavernes de la Vega es prepara per a rebre uns visitants insòlits. Se sap que tenen moltíssims anys, que caminen a poc a poc i que, quan arriben, tot ha d’eixir de categoria. Quina altra cosa podrien ser més que zombis? Joseque, Teban i Pancho es reuneixen per a dissenyar un pla destrellatat per a controlar els perillosos hostes. Cada acció és més absurda que l’anterior!

Es tracta de la quarta aventura de la sèrie «¡Que vienen!». Està plena d’humor, basada en els equívocs i les confusions. La lectura convida a debatre sobre les conseqüències de les confusions de la imaginació. A més, de manera implícita, conté una gran quantitat de valors i consells per a fer front a la vida quotidiana. És una història perfecta per a fer representacions en classe!

El seu autor, David Fernández Sifres, és una de les veus més prometedores de la literatura infantil i juvenil. Ha sigut mereixedor, entre altres, dels premis Alandar, Ala Delta o Barco de Vapor.

 

Un flautista en Nilemah

 

Text: Xabier López López
Il·lustració: Santy Gutiérrez
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Blava
Edat recomanada: +8 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Quan Filippo Lettera va descobrir aquella rata que guaitava els bigots per la bústia del correu, no podia ni imaginar que es tractava de la primera de les milers que anaven a prendre Nilemah (amb hac després de la a), fins al punt de tornar la ciutat del revés. Però per a tot hi ha solució! Ningú ha sentit parlar de cert flautista infal·lible?

Aquesta aventura àgil i molt divertida s’inspira en El flautista d’Hamelín i conserva totes les petjades dels contes meravellosos. A partir d’aquest clàssic crea una història nova amb una trama senzilla i fàcil de seguir per a contar una faula moral.

El relat és ideal per a llegir dins del marc escolar, perquè permet debatre sobre la importància de complir els tractes, l’egoisme dels representants públics i els seus interessos creats, el necessari respecte al medi ambient o la importància de la lectura. 

recurso_separadorestrella_tatum

PRESTATGERIA VERDA: HISTÒRIA, TROBADES, DRETS I CONCILIACIÓ

El equipo de las chicas

Text: Pasqual Alapont
Il·lustració: Julia Cejas
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Verda
Edat recomanada: +10 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

A Marina li encanta el futbol i és tan bona amb la pilota que sembla que fa màgia amb els peus. Però els xics no li ho posen fàcil i li impedeixen jugar en el camp de futbol del pati. Quan està a punt de resignar-s’hi, Xusa, una companya de classe, l’anima a lluitar pels seus drets i li proposa una solució: les xiques faran un equip i demostraran que són capaces de tot. Tremoleu, xics, acaben de nàixer les Rosa Parks!

Una interessant novel·la que pren com a punt de partida l’auge del futbol femení per a sensibilitzar els joves lectors de les dificultats que troben les dones o qualsevol persona en una societat que no atén les diferències.

Una aventura de superació que introdueix el tema de la conquista de la igualtat en altres llocs, en altres èpoques i per altres motius. En síntesi: una obra que consciencia l’alumnat sobre la importància dels drets individuals i col·lectius. I recorda que tens disponible un cas ja creat per a la versió en valencià d’aquest títol.

 

Son cosas que pocas veces ocurren

Text: Daniel Nesquens
Il·lustració: Ona Caussa
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Verda
Edat recomanada: +10 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Una xiqueta, un ancià i una abella. Pocs elements més fan falta per a teixir una narració en la qual les veus dels protagonistes construeixen una història de trobada. Les generacions es creuen, dialoguen, aprenen l’una de l’altra, es donen la mà.

El senyor F. G. H. no ix de sa casa. El seu contacte amb el món exterior es limita a observar els camps des de la finestra. Al mateix temps, la neta del seu millor amic, Anabell, acudeix per a cuidar el jardí i portar-li la compra. Una abella serà la testimoni de la trobada i del vincle que els dos crearan a través de la naturalesa i el temps.

Aquesta història escrita pel reconegut autor Daniel Nesquens va resultar finalista del premi Ala Delta 2022.

 

Río Rojo

Text: Beatriz Berrocal
Il·lustració: Verónica Aranda
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Verda
Edat recomanada: +10 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

Sud-àfrica, 1963. Són els anys de l’apartheid. La població negra viu oprimida i la tensió social no para d’augmentar. Però Shaka i els seus amics només tenen una idea al cap: convertir-se en l’equip de natació que arribe als Jocs Olímpics del Japó! Cada dia, i malgrat les dificultats, s’entrenen en un riu castigat pels efectes d’una sequera persistent.

L’obra ha resultat guanyadora del XXXIII Premi de Literatura Infantil Ala Delta 2023. Una història sobre valentia, reconciliació i esperança, que celebra la il·lusió enmig de temps difícils.

És un dels pocs llibres de literatura infantil i juvenil que tracta el tema de l’apartheid a Sud-àfrica. I ho fa des d’una perspectiva que barreja aventura, esperança i, fins i tot, humor. És perfecte per a parlar en classe de racisme i desigualtat, així com per a establir comparacions amb diferents èpoques i situacions socials.recurso_separadorestrella_tatum

PRESTATGERIA +12: MAR EN EL PAPER, VIDA EN LA VIDA

El paraíso estuvo aquí

Text: Rosa Huertas
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: +12 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

L’àvia de Sara s’obstina a portar els seus nets de vacances a un poble de la costa, al Mar Menor. Al principi, Sara renega d’una platja en la qual no és agradable banyar-se, fins que apareix Tina, una xica molt estranya de la seua edat, i tot comença a canviar de manera misteriosa. Descobrirà l’altra cara d’aquest lloc, el paradís que va ser, i els secrets que amaga…

Una novel·la que reflecteix els conflictes propis de l’adolescència i l’adquisició de la maduresa. Mentre els joves lectors assisteixen al procés de maduració de Sara, també descobreixen a fons un tema d’actualitat com és la contaminació de les aigües del Mar Menor i la necessitat de cuidar el medi ambient.

recurso_separadorestrella_tatum

PRESTATGERIA +14: MISTERI, ADOLESCÈNCIA I ALTRES ENIGMES PER A TREMOLAR!

La quinta noche

Text: Mercedes Olivet
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: +14 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

1851. La tragèdia assola la mansió de Crompton Place: els germans Royceston i sa mare han mort de manera misteriosa. Però Frankie, un jove orfe, sent una pertorbadora conversa secreta que li donarà la clau per a desemmascarar el culpable. El compte arrere ha començat… I ell posarà en risc la seua vida intentant trencar una terrible maledicció!

Aquest llibre va ser finalista del Premi Alandar 2023. I amb tota la raó! Un ambient victorià que recorda Charles Dickens, una trama d’acció envoltada per un gran enigma i un punt fantasmagòric que trenca l’equilibri amb la raó.

 

Dos más dos (y otros grandes enigmas de mi adolescencia)

Text: José Antonio Francés
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: +14 anys
Cas en Ta-tum: pots sol·licitar-lo!

En la vida, dos més dos no sempre són quatre. I si no que li ho diguen a Diego. Des que Roberto va arribar a classe, la seua vida cau com un castell de cartes. Irene ja no vol estar amb ell, el matrimoni dels seus pares travessa una crisi i fins i tot el futbol l’abandona quan més el necessita. Tot li ix malament! I el pitjor és que com més tracta d’arreglar-ho, més fica la pota. Diego haurà d’esquivar tota classe de situacions absurdes per a trobar la resposta als grans enigmes de la seua adolescència… Dos i dos són quatre?

Aquesta novel·la, guanyadora del XXII Premi de Literatura Juvenil Alandar 2023, proposa entrar de ple en els dubtes de l’adolescència i els perills de les veritats absolutes a través d’un personatge molt humà. Un llibre perfecte per a llegir a casa o debatre en classe. La història planteja idees complexes com la necessitat d’acceptar els canvis en la vida, els malentesos, la rigidesa mental per falta de maduresa o les bondats del perdó.

 

En definitiva…

Us esperen meravelloses i trepidants aventures que, com se sap ben bé, traspassen el límit del paper. Cadascuna té l’atractiu de la mateixa història i, a més, una multiplicitat de temes que poden abordar-se de manera transversal a l’aula.