n05_la_salle_01

Recomanacions del col·legi La Salle Felipe Benito per a detectius que acaben d’iniciar-se

02-06-2021

Un bon enigma és el cor de tot misteri i, amb el seu batec, no sols ens desperta la curiositat, sinó que ens incita a pensar en les més variades i extraordinàries hipòtesis. Com no divertir-se davant del repte? Ta-tum ens converteix en detectius literaris. Irresistible, veritat? La qüestió, en absolut elemental, és saber com començar.

José María Valpuesta, docent de 1r de l’ESO del col·legi La Salle Felipe Benito (Sevilla), ens desvela alguns secrets que van transformar la seua aula i també el seu alumnat. Després de treballar durant mesos amb la plataforma, més del 70% considera que han augmentat molt les ganes de llegir que tenen, i quasi el 90% la considera un recurs adient per a millorar la lectura. Xiques i xics van ser testimonis en primera persona de com van millorar en atenció, raonament, velocitat i comprensió, totes habilitats fonamentals en la competència lectora. 

Els testimoniatges dels estudiants van revelar més d’allò merament curricular. “Què heu aprés?”, se’ls va preguntar. Aquestes van ser les respostes: “a recordar el que he llegit”, “a fixar-me en els detalls”, “que si no et rendeixes, potser no pots fer el que volies, però poden canviar un poc les coses si ho intentes sense parar”. Encara millor: “he aprés que llegir és divertit” i “a interessar-me per la lectura”, “una de les coses més importants per a mi és que m’ha ajudat a llegir més”. No és fantàstic? Vols saber com ho han aconseguit? Corre a buscar una llibreta i apunta algunes claus per a resoldre “L’increïble cas de com motivar adolescents amb la lectura”.

n05_la_salle_02

Manual d’ús per a detectius que acaben d’iniciar-se, per José María Valpuesta:

1. Customitza la teua aula amb els materials imprimibles de Ta-tum i converteix-la en una autèntica escola de detectius. Pots complementar-ho amb altres recursos que porteu de casa o de creació pròpia. Comença l’aventura!

2. Fica’t en el teu paper. Abans de començar a treballar en el primer cas penseu junts: com són els detectius?, quines són les característiques que els defineixen? Anima’ls a convertir-se en detectius: que porten de casa disfresses, accessoris… Imaginació al poder!

3. Prepara una xicoteta celebració per a donar-los la benvinguda. Pots fer una cerimònia de lliurament del carnet de detectiu literari. 

4. Escriviu les normes de la vostra escola de detectius i trieu, entre tots, el primer cas per consens. És important que se senten part activa des del principi.

n05_la_salle_03

5. Projecta la secció Es busca del cas, així podreu visionar el vídeo de motivació i elaborar les vostres primeres hipòtesis. Aprofita per a dialogar amb els teus alumnes i esbrinar què els crida l’atenció, quins interessos i preferències tenen…

6. Comenceu la lectura del llibre triat!

7. Com a investigador en cap, publica les indagacions en el mur del cas. El teu alumnat haurà de resoldre-les per a obtenir punts i medalles, i així convertir-se en els millors detectius.

8. Si vols incentivar el grup, projecta els resultats perquè vegen la classificació i anima’ls a escriure comentaris en el mur de la plataforma. 

9. Per a mantenir la motivació de la classe, no oblides utilitzar els vals de privilegi. De segur que gaudeixen de les seues recompenses! 

10. En acabar el cas, dona’ls els diplomes corresponents.

n05_la_salle_04

Per a concloure, José María ens conta: “El que més m’agrada d’utilitzar la plataforma Ta-tum és que la lectura es fa de manera divertida i autònoma. Fins i tot, convidem les famílies perquè puguen participar en alguna sessió i conéixer la metodologia”. 

Anima’t i submergiu-vos en aquesta plataforma de lectura gamificada.