niño leyendo

3 experiències d'aprenentatge Ta-tum per a inspirar-te

17-03-2021

Ta-tum és una plataforma orientada a incentivar la lectura dins i fora de l’aula. Una eina per a convertir la lectura en una experiència col·lectiva, així que… Què millor que compartir les experiències de tres docents que porten anys utilitzant Ta-tum?

Elisa Beltrán és mestra de 2n de Primària al col·legi Alter Vía d’Oviedo. Utilitza la plataforma des de fa ja tres anys i, segons les seues pròpies paraules, “Ta-tum és un viatge al més profund de la il·lusió”.

“Gràcies a Ta-tum he aconseguit que el meu alumnat gaudisca llegint. És difícil veure xiquets i xiquetes de 7 i 8 anys amb un llibre a la mà (prima allò tecnològic), però quan descobreixen l’univers Ta-tum, on cada llibre és una aventura, un repte i un joc ple d’emoció, tot canvia: llegir es converteix en un plaer.”

Elisa Beltrán

Des del col·legi La Salle Felipe Benito de Sevilla, José María Valpuesta ens conta la seua experiència amb l’alumnat de 1r d’ESO.

“Crec que tenim l’obligació com a educadors de buscar les millors eines per a potenciar les competències clau dels nostres alumnes. Sens dubte, usar Ta-tum per a la lectura n’és una.”

José María porta diversos anys utilitzant la plataforma en els seus processos d’ensenyament-aprenentatge.

Ens està donant moltes satisfaccions! Convertim les nostres classes en una gran escola de detectius i el nostre alumnat en els millors investigadors. Aquesta eina ens ha permés canviar el context d’aprenentatge al voltant de la lectura. La motivació, gamificació, cooperació, etc., ens acompanyen durant tot el curs.”

jose maria malpuesta

Quan li preguntem sobre les diferents maneres en què utilitza Ta-tum i com la integra en les seues experiències d’aprenentatge, ens explica el següent:

“El primer pas ha sigut decorar les nostres aules com si foren una escola de detectius, amb els imprimibles de la plataforma. El segon pas va ser ficar-nos en el paper de detectius: ens vam fer amb els complements necessaris, imprimírem el nostre carnet i començàrem a resoldre les indagacions dels nostres casos. Hem aconseguit punts, medalles i diplomes, que juguen un paper molt important per a mantenir la motivació.”

Al col·legi La Milagrosa – Fundación Educere de Gijón parlem amb Óscar García, que ens explica com estan sent aquests dos cursos des que va introduir Ta-tum a l’aula. Per a Óscar, com a docent de Primària, un dels majors reptes és aconseguir encendre la flama de la lectura en l’alumnat per a obrir un món d’aventures que desenvolupe la seua imaginació, millore les competències lectora i lingüística i els acoste a un món que cada vegada es troba més allunyat dels seus interessos.

“Decidírem apostar per la plataforma i acostar els llibres de manera gamificada. Els dispositius digitals i les missions en què l’alumnat se sent protagonista de la seua pròpia aventura han resultat tot un al·licient.”

Óscar ha comprovat en aquest temps com la implicació i motivació de l’alumnat i les famílies ha augmentat fins al punt de ser els mateixos alumnes els qui els demanen nous casos, que han anat integrant en el dia a dia de les àrees principals com ara Llengua i Matemàtiques.

“Ara hem convertit Ta-tum i tot el pla lector en el fil conductor del nostre aprenentatge.”

Oscar Guerra

T’han resultat útils aquestes experiències? Subscriu-te a la nostra Newsletter perquè tenim moltes més per a compartir amb tu.