Nous títols per al nou curs!

07-09-2022

Ja ha arribat setembre i, amb ell, la il·lusió d’un nou curs per davant. Per a celebrar-ho, la Biblioteca Ta-tum es completa amb 13 nous títols per a totes les edats. En aquesta selecció podràs trobar lectures d’aventures, endevinalles o metàfores per a reflexionar amb el teu alumnat sobre la cura del medi ambient, biografies per a descobrir figures com la de Clara Campoamor o novel·les realistes per a posar-se en la pell d’un xiquet refugiat. Totes són propostes molt diferents que tenen una finalitat comuna: gaudir de la lectura a l’aula i també a casa!

recurso_separadorestrella_tatum

Don Yata. El misterio de las bayas doradas

Text: David Fernández Sifres
Il·lustració: Claudia Ranucci
Col·lecció: Ala Delta – Serie Naranja
Edat recomanada: + 4 anys

Com a novetat, la Biblioteca Ta-tum inclou aquest curs llibres de la Serie Naranja d’Ala Delta, recomanats per a primers lectors. I res millor que fer-ho amb la primera aventura d’aquest simpàtic rinoceront dirigida als qui comencen a llegir. Aquest llibre està editat en lletra lligada per a facilitar la lectura i a més disposa d’un cas en la plataforma. Una opció perfecta per a començar a utilitzar Ta-tum amb els més menuts de l’escola!

En aquesta ocasió, l’entranyable rinoceront i els seus amics han de trobar les baies daurades per al pastís de la Festa de Primavera. Han desaparegut misteriosament! A més, el nostre amic Don Yata s’ha perdut pel camí. Tots hauran d’enginyar-se-les per a resoldre els problemes que se’ls presenten i, de pas, cuidar el seu bosc, que està ple de fem.

recurso_separadorestrella_tatum

Nunca está de más que Fantastic Man venga a visitarte

Text: Daniel Merino
Il·lustració: Álvaro Fraile
Col·lecció: Ala Delta – Serie Naranja
Edat recomanada: + 4 anys

Els superherois estan més prop del que imaginem! Aquest llibre, també per a primers lectors, ens presenta Clara, una xiqueta inquieta i juganera que admira el seu superheroi favorit: Fantastic Man. Confia en ell perquè la traga dels embolics en què es fica, que solen ser molt habituals. Però el seu superheroi sempre arriba tard… Encara sort que mamà, papà, Marcos, Celia o l’àvia sempre estan al seu costat per a ajudar-la davant de qualsevol dificultat.

La història està acuradament creada per a afavorir les primeres lectures dels prelectors i la seua autonomia. Està escrita en lletra majúscula i narrada de manera senzilla i en primera persona perquè els menuts es reconeguen en el dia a dia de la protagonista. Conta, amb molt d’humor, la confiança que deposita Clara en un superheroi de ficció que no apareix mai, quan els autèntics superherois els té sempre al costat.

recurso_separadorestrella_tatum

Fantabuloso

Text: Mercè Canals Ferrer
Il·lustració: Daniel Jiménez
Col·lecció: Ala Delta – Serie Naranja
Edat recomanada: + 4 anys

L’últim títol per a primers lectors els proposa descobrir totes les coses bones que té fer-se major! Esmeralda és una xiqueta a la qual li sol semblar tot fantabulós. No obstant això, hui pareix que no va bé res. Ni tan sols les coses que més li agraden! Hi deu tindre alguna cosa a veure que, de colp, s’ha adonat que s’està fent major? La idea no li agrada gens, gens, gens.

Aquest llibre aborda, des d’una mirada positiva, tots els avantatges que té créixer i ajudar les xiquetes i els xiquets a véncer la por de fer-se majors. Créixer ens permet fer coses noves. I també és fantabulós! Està escrit en lletra majúscula i inclou un cas per a treballar amb l’alumnat.

Aquests tres títols de la Serie Naranja d’Ala Delta tenen un aspecte fix —sense poder modificar la tipografia ni la grandària de la lletra— perquè els xiquets gaudisquen d’un paregut tan fidel com siga possible amb el llibre imprés.

recurso_separadorestrella_tatum

La niña raíz

Text: Ariel Andrés Almada
Il·lustració: Patri de Pedro
Col·lecció: Ala Delta – Serie Roja
Edat recomanada: + 6 anys

Una acolorida història per a reflexionar i conscienciar sobre la cura de la naturalesa. La xiqueta arrel i els seus amics s’encarreguen de cuidar el bosc. Un dia deixa de ploure i els arbres comencen a assecar-se. Quin deu ser el motiu? Descobreixen una enorme teranyina que impedeix als núvols moure’s amb llibertat… A pesar del prec de la xiqueta arrel, les aranyes no volen llevar la teranyina. La seua tossuderia està a punt de posar en risc el cicle natural…

Aquesta metàfora sobre la importància de cuidar la naturalesa i l’entorn ajuda a reflexionar sobre com poden influir les nostres accions en l’hàbitat, siga de manera particular o com a societat.

recurso_separadorestrella_tatum

Cien adivinanzas para jugar

Text: Nones Araújo
Il·lustració: Laura Suárez
Col·lecció: Ala Delta – Serie Roja
Edat recomanada: + 6 anys

Un llibre per a posar a prova la perspicàcia dels xiquets i les xiquetes mentre amplien el seu vocabulari. L’autora Nones Araújo recopila un centenar d’endevinalles classificades en grups temàtics com ara fruites, animals, naturalesa o contes tradicionals. Són senzilles, molt divertides i rimades. Perfectes per a gaudir a l’aula o per a jugar en família!

recurso_separadorestrella_tatum

El bandido y las gemelas Mataquín

Text: Oriol Canosa
Il·lustració: Cuchu
Col·lecció: Ala Delta – Serie Azul
Edat recomanada: + 8 anys

Aquesta novel·la està plena de bitllets de vaixell, atestats policials, informes meteorològics, diaris, partitures, retalls de periòdic i receptes de cuina fins i tot! Un total de 76 documents per a contar la divertida història d’aventures d’un bandit que rapta una de les bessones Mataquín.

Va ser una obra finalista del Premi Ala Delta. El text fa una subtil crítica social, té diferents capes de comprensió i és perfecte per a dur a terme activitats lectores i lúdiques.

recurso_separadorestrella_tatum

El corazón de Lucía

Text: José Antonio Martínez Egea
Il·lustració: Fernando Llorente
Col·lecció: Ala Delta – Serie Azul
Edat recomanada: + 8 anys

Lucía, hui adulta i pediatra, recorda com de menuda, després de guanyar la seua última carrera d’atletisme, descobreix que té un greu problema en el cor i s’hi ha d’enfrontar. Els seus records mesclen ficció i realitat: entrellacen la seua llarga estada a l’hospital i una delicada decisió laboral del seu pare, amb els seus somnis i les històries de pirates que li llegia sa mare.

Una història per a parlar a la infància, amb realisme i sense dramatismes, sobre la importància de salvar vides i d’afrontar el tractament d’una greu malaltia de cor. És perfecte també per a abordar un tema delicat com la donació d’òrgans.

recurso_separadorestrella_tatum

El hilo de Clara

Text: Mónica Rodríguez
Il·lustració: Eugenia Ábalos
Col·lecció: Ala Delta – Serie Verde
Edat recomanada: + 10 anys

Descobreix l’admirable història de Clara Campoamor en el 50 aniversari de la seua defunció. Una biografia novel·lada que mostra les etapes més desconegudes (la infància i l’adolescència) d’una de les polítiques més excel·lents del nostre país. A més, a través del seu personatge, els joves lectors coneixeran la història d’Espanya i la realitat a la qual es van enfrontar les dones espanyoles a la fi del segle XIX i principis del XX.

recurso_separadorestrella_tatum

Música entre las ramas 

Text: Ricardo Gómez
Il·lustració: Christa Soriano
Col·lecció: Ala Delta – Serie Verde
Edat recomanada: + 10 anys

Aquesta apassionant novel·la sobre la defensa d’una tribu indígena davant l’arribada dels fustaires a la selva va rebre el XXXII Premi Ala Delta. La història promou l’interés per l’ecologia i la cura del medi ambient entre els xiquets i xiquetes i alerta sobre els perills que corren les comunitats indígenes que viuen aïllades i a la mercé dels interessos econòmics. És perfecta per a propiciar un interessant debat sobre les diferents maneres de vida i els valors que es passen per alt a Occident.

recurso_separadorestrella_tatum

El reino helado

Text: Itziar Pascual
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: + 12 anys

Novel·la que convida els i les adolescents a posar-se en la pell d’un xiquet refugiat que somia poder arribar a Suècia. A més, presenta la síndrome de resignació: un desordre psicològic real que pateixen gran part dels menors refugiats i que els pot arribar a causar la mort. Aquesta novel·la, finalista del XXI Premi de Literatura Juvenil Alandar 2021, fa un retrat eficaç i demolidor de la situació de les persones refugiades que travessen les fronteres europees fugint de la guerra i la misèria. Una invitació perfecta per a abordar el tema amb els estudiants.

recurso_separadorestrella_tatum

El señor de las sombras

Text: Daniel Bautista
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: + 14 anys

Aquest llibre planteja una inquietant investigació sobre un tema realista i d’actualitat: el tràfic de dones africanes. El seu autor, Daniel Bautista, treballa com a docent i va començar a escriure novel·les per a poder abordar amb el seu alumnat temes d’actualitat com l’assetjament. L’obra compta amb tres elements que fan que seguisquen la trama amb un interés creixent: acció, misteri i investigació!

recurso_separadorestrella_tatum

De la boca de un león 

Text: Inés Garland
Col·lecció: Alandar
Edat recomanada: + 14 anys

Aquesta novel·la, guanyadora del XXI Premi de Literatura Juvenil Alandar 2021, reuneix en una sola obra tots els temes pilars en l’adolescència: el creixement, la maduresa, la cerca de la identitat… i el primer amor.

Està ambientada a l’Argentina i és la crònica de Tadeo, un jove que viu una violència familiar soterrada en els xicotets conflictes domèstics del dia a dia. Gràcies a la seua amistat amb Vera, el jove descobrirà que no totes les famílies funcionen com la seua. Aquest fet l’ajuda a recórrer el camí invers a la por, a trobar-se a si mateix i a descobrir les claus per a fer front a aquesta violència.

recurso_separadorestrella_tatum

The Bloodline of the Orcans

Text: Daniel Hernández Chambers
Il·lustració: Antonio Lorente
Edat recomanada: + 14 anys

I, finalment, un títol en anglés que inclou també un cas! Es tracta del tercer llibre de la trilogia Ojos de Medianoche. Ja estaven disponibles els dos primers títols en anglés i ara arriba el desenllaç. En aquesta tercera novel·la de fantasia èpica (nivell B1), escrita per Daniel Hernández Chambers  i il·lustrada per Antonio Lorente, Crey rep una notícia inesperada: ha arribat el moment de tornar a casa. Però el seu retorn és amarg, perquè coincideix amb les noces de Selima, la filla del Senyor de la Vall. A més, descobreix que està en el centre d’una conspiració i la seua vida corre perill.

recurso_separadorestrella_tatum

Esperem que aquestes 13 novetats us resulten molt útils i us recordem que teniu molts títols més a la Biblioteca Ta-tum. Feliç començament de curs, profes!