Lola Núñez i Rocío Antón: com va nàixer Sherlock Tópez a quatre mans

25-03-2022

Lola Núñez i Rocío Antón són escriptores, mestres i educadores. A més, són amigues i els agrada molt treballar juntes. D’aquesta fructuosa col·laboració han nascut personatges tan entranyables com Sherlock Tópez, un xicotet talp detectiu que resol misteriosos casos per a mantenir la convivència pacífica dels animals. Parlem amb elles per a conéixer més en profunditat el seu procés de treball i que ens presenten Los casos de Sherlock Tópez, la col·lecció per a primers lectors amb lletra lligada i pictogrames que ja está en la biblioteca Ta-Tum juntament amb altres treballs seus: Cuentos del viejo roble.

 

Com definiríeu Los casos de Sherlock Tópez per a aquells lectors i lectores que no els coneguen? 

És una col·lecció de llibres en els quals l’amistat, la curiositat i la cura de la naturalesa són els eixos fonamentals. Les aventures, plenes de fantasia i humor, s’entrellacen amb informacions i dades reals sobre l’entorn natural. A més, Sherlock Tópez adora llegir i és un magnífic exemple perquè els joves lectors i lectores s’acosten amb interés i curiositat als llibres, amb els quals poden gaudir i obtenir informació. 

En plantejar les històries ens interessava que l’humor i la sorpresa hi estigueren presents. Tópez anima els xiquets i xiquetes a explorar, a conviure i a ser responsables amb el seu entorn.

 

Com va nàixer aquest personatge tan simpàtic?

Les dues som mestres de formació i educadores de vocació i de professió. En tots els nostres llibres, de forma natural, incloem valors i aprenentatges per a la vida. En aquesta ocasió, estàvem interessades a tractar l’assumpte dels investigadors i la cura de la naturalesa.

Buscàvem un protagonista que connectara emocionalment amb els lectors i lectores. De sobte, va sorgir el nom de Sherlock Holmes i, immediatament, Sherlock Tópez ens va venir al cap; un talp investigador, un poc curt de vista, molt pròxim al món infantil i allunyat dels estereotips dels investigadors tradicionals. Així comencem a construir aquest personatge, entranyable, curiós i molt, molt llest.

Soleu escriure juntes i aquesta col·lecció l’heu creada entre les dues. Com és aquesta tasca en la pràctica? 

Aquesta és una pregunta que ens fan amb freqüència i, encara que intentem respondre, no sabem si queda clara la nostra explicació. Quan escrivim sempre estem juntes, no ens repartim el treball, i l’escriptura és fluïda. Parlem molt, corregim molt, peguem infinitat de voltes als textos i gaudim creant històries per als nostres lectors i lectores. També riem, ens espantem o ens preocupem amb els nostres personatges. Escriure juntes és un festival d’emocions. 

Les nostres idees en relació amb la literatura infantil són molt similars i ens resulta fàcil i divertit el procés de treball. Sempre hem pensat que l’escriptura a quatre mans enriqueix les nostres obres.

Quins avantatges i inconvenients té escriure juntes?

Sempre tenim la sensació que un escrit així és molt més «redó» que una obra individual, encara que també escrivim de forma separada. La doble perspectiva ens ajuda a veure tots els enfocaments possibles de la història i fa que els nostres textos tinguen molts més matisos.

Quant als inconvenients, podríem dir que el pitjor és no poder treballar juntes físicament més vegades, però, últimament, ho esmenem gràcies a les tecnologies.

 

Cada títol de Sherlock Tópez converteix en un misteri les grans habilitats dels animals. Podeu donar-nos dos exemples de curiositats que aprendran els més menuts amb aquests llibres?

En tots els llibres d’aquesta col·lecció incloem informació sobre els animals i l’entorn. Hem cuidat l’ambientació en les diferents estacions de l’any per a explicar dades curioses sobre la naturalesa en aquests moments: la hibernació dels ossos, el naixement i la metamorfosi de la granota, els ous «intrusos» de cucut als nius d’altres ocells… I així en tots aquests llibres. A més, al final de cada història s’inclou una pàgina amb més informació sobre l’animal que ha compartit l’aventura amb Sherlock Tópez.

 

A més dels misteris de la naturalesa, quins valors aprenen els menuts amb aquests llibres?

Els valors fonamentals que impregnen la col·lecció són l’amistat, la curiositat, el respecte per l’entorn natural i per la diversitat; així mateix, insistim en la importància de la lectura i el gaudi que suposa llegir i compartir lectures.

 

Sabem que és molt difícil triar, però… teniu una història favorita de Sherlock?

Ens resulta molt difícil triar-ne una, perquè estem convençudes que totes són especials per una raó o una altra. A l’hora de decidir quin conte expliquem quan estem enfront dels nostres lectors i lectores, triem un títol o un altre en funció del grup de xiquets i xiquetes que formen la nostra audiència. 

Sabem que també us agrada contar contes. Què penseu que pot aportar als xicotets detectius i detectives llegir Los casos de Sherlock Tópez en veu alta, a l’aula? I a casa, en família? 

Les dues contem les nostres històries amb freqüència. Estem convençudes que la lectura en veu alta és una de les activitats més plaents per als majors i els menuts. El moment de la lectura, a l’aula i a la casa, és màgic, carregat de fantasia i d’intimitat; allò afectiu es converteix en protagonista i en element motivador. 

Des d’un punt de vista educatiu, sabem que les històries compartides són vehicles per a la transmissió de valors i aprenentatges, i proporcionen models i respostes per a afrontar diferents situacions de la vida; a més, contribueixen a instal·lar en els xiquets i les xiquetes els hàbits lectors.

 

Sou les autores de la col·lecció Cuentos del viejo roble, que també està inspirada en la naturalesa i els seus secrets. Trieu aquest tema perquè us agrada? Com us documenteu per a totes les curiositats que conteu en els vostres contes?

Tenim un gran nombre de llibres que aborden el tema de la conservació de l’entorn natural des de diferents enfocaments. Cada vegada veiem més necessari cridar l’atenció sobre aquest assumpte. Conéixer la naturalesa, detenir-se a observar-la i a gaudir del que ens envolta, i valorar-ho en la justa mesura és imprescindible en l’actualitat. 

Tenim l’esperança que aquestes històries contribuïsquen al fet que els nostres lectors i lectores es convertisquen en adults sensibles, responsables i actius en la tasca de millorar el nostre planeta (des de tots els punts de vista).

 

Sherlock és un xicotet talp detectiu i Ta-Tum convida els menuts a convertir-se en investigadors. Com us agradaria que s’usaren els vostres llibres a les aules? 

Els nostres llibres estan pensats per a ser gaudits de mil maneres. La idea és que els lectors i les lectores puguen manipular-los, llegir-los i descobrir mil detalls que hi ha en els textos, els pictogrames i les il·lustracions. Ens encantaria que Sherlock Tópez fora una referència per a animar els xicotets investigadors a mostrar la seua curiositat i a satisfer-la, explorant l’entorn, cercant respostes i compartint experiències. 

 

I, per últim: algun consell per als docents?

Aquestes històries poden ser un bon punt de partida per a la realització de xicotetes investigacions, projectes o jocs dramàtics. La riquesa dels elements que tracten permeten aquests i molts altres aprofitaments.

 

Esperem que siga així! Moltíssimes gràcies, Lola i Rocío, per compartir la vostra experiència.