Les lectures preferides de la xicalla el 2022

16-01-2023

Amb el canvi d’any arriba la passió per les llistes i els rànquings: quina va ser la cançó més escoltada? La pel·lícula més taquillera? I el misteri més gran: quines han sigut les lectures favorites dels primers lectors en Ta-tum? Et revelem els títols que van conquistar els cors dels xiquets el 2022.

 

A PARTIR DE 4 ANYS

Albin, un conejo valiente

Text: Rocío Antón, Lola Núñez
Il·lustració: Paz Rodero
Col·lecció: Cuentos del Viejo Roble
Característiques: lletra lligada amb pictogrames

 

Albin és un conill diferent; en comptes de ser gris, com els altres, és blanc. Se sent sol, però quan el llop ataca una conilla anciana Albin la salva i es converteix en un heroi del bosc. Aquesta història ambientada en la naturalesa destaca perquè accentua el valor de la diversitat.

En la col·lecció Cuentos del Viejo Roble els protagonistes de cada història tenen una peculiaritat que els fa especials, gràcies a la qual resolen situacions difícils per als altres.

recurso_separadorestrella_tatum

Sherlock Tópez y el jabalí malhumorado

Text: Rocío Antón, Lola Núñez
Il·lustració: Lucía Serrano
Col·lecció: Los casos de Sherlock Tópez
Característiques: lletra lligada amb pictogrames i locucions

 

El talp detectiu Sherlock Tópez s’encarregarà de resoldre alguns casos quan la convivència pacífica i tranquil·la dels animals es veja interrompuda. En aquesta ocasió, el sagaç investigador haurà de posar la seua atenció en un senglar els costums del qual són de dubtosa acceptació en la seua comunitat. Però, què motiva el senglar a comportar-se d’aquesta manera? Tot un desafiament per a un gran talp, per a qui els misteris representen l’excusa perfecta per a conéixer més a fons la naturalesa dels animals.

La col·lecció Los casos de Sherlock Tópez disposa d’àudios que ajuden a seguir o acompanyar la lectura i, igual que en la col·lecció «Cuentos del Viejo Roble», les seues històries tenen pictogrames per a ajudar en l’aprenentatge lector.

recurso_separadorestrella_tatum

Don Yata y el misterio de las bayas doradas

Text: David Fernández Sifres
Il·lustració: Claudia Ranucci
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Taronja
Característiques: lletra lligada

 

L’entranyable rinoceront Don Yata i els seus amics han de trobar les baies per al Pastís Daurat de la Festa de Primavera. Han desaparegut misteriosament! A més, el nostre amic violeta s’ha perdut pel camí. Tots hauran d’enginyar-se-les per a resoldre els problemes que se’ls presenten i, de pas, cuidar el seu bosc, que està ple de fem. Resoldrà Don Yata l’estranya situació?

recurso_separadorestrella_tatum

A PARTIR DE 6 ANYS  

Cómo bañar a un marciano (també disponible en valencià)

Text: Franco Vacarini
Il·lustració: Carlos Higuera
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Ha arribat un marcià a la casa de Lluc i sembla que ha vingut per a quedar-s’hi. Almenys, això li han dit. Com que el marcià no sap fer res sol, cal donar-li menjar, banyar-lo… Lluc aprén a cuidar-lo, a pesar que encara no està molt convençut que siga una bona idea conviure amb un marcià.

La veu del germà major narra el dia a dia d’una llar amb un bebé, i ens mostra amb humor la seua estratègia per a suportar els canvis que el «bebé marcià» porta a la vida de tota la família.

recurso_separadorestrella_tatum

Andrea y el cuarto Rey Mago

Text: Alfredo Gómez Cerdá
Il·lustració: Xan López Domínguez
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Andrea vol saber per què els Reis d’Orient no deixen mai tots els joguets que demana i decideix parlar-hi enguany. El seu germà Lluís, un poc més menut, s’uneix a l’aventura. S’alcen quan els seus pares s’han adormit i s’assenten al saló a esperar. Per fi els Reis arriben i, com que deixen tots els joguets que han demanat, Andrea no parla amb ells. Al cap de poc temps, entra pel balcó el quart Rei d’Orient, que s’emporta alguns paquets perquè els xiquets i xiquetes de països amb menys recursos també reben regals.

recurso_separadorestrella_tatum

Bruno no quiere ir al colegio

Text: Pau Roigé
Il·lustració: Anna Baquero
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Hui Bruno no va content a escola. La seua millor amiga està malalta i no sap amb qui jugarà a l’hora del pati. Li costa fer amics. No té traça jugant al futbol o a les cartes. I tampoc en té cantant. No obstant això, la seua professora té una solució: què sap fer Bruno millor que ningú? Un llibre que aborda de manera constructiva i didàctica la resolució infantil de conflictes.

recurso_separadorestrella_tatum

Chismorreo (també disponible en valencià)

Text: Pepe Maestro
Il·lustració: Leire Salaberria
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Chismorreo era una ciutat on els seus habitants no paraven de parlar, hi regnaven la confusió i el soroll. A ningú el preocupava això, excepte a Bartolo, que no havia pronunciat una sola paraula en sa vida. Però ell tenia una singular capacitat: sabia escoltar. El dia que Bartolo va trobar un caragol de mar tot va canviar. T’animes a descobrir què va ocórrer?

recurso_separadorestrella_tatum

Abecé diario

Text: Raúl Vacas
Il·lustració: Elena Queralt Arribas
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

29 poemes de la A fins a la Z. Jocs de paraules, travallengües, històries breus en vers, escenes sorprenents, paraules a mitjan escriure i altres descol·locades, per on desfilen Don Gato, el Conde Helado, la I d’intriga o la Bella Dorment. Poemes per a gaudir i assaborir les infinites possibilitats del llenguatge.

recurso_separadorestrella_tatum

El cartero que se convirtió en carta

Text: Alfredo Gómez Cerdá
Il·lustració: Emilio Urberuaga
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Emiliano, el carter d’Urbecualquiera, s’entreté mirant revistes i periòdics mentre espera el tren-correu. El seu somni és viatjar pels llocs que li mostren les fotografies. També desitja que paren les guerres, ja que cada vegada que llig en la premsa notícies sobre aquest tema s’indigna. Nacarina, la xicoteta bruixa del poble, l’ajuda a fer realitat el seu somni i el convertirà en una carta per a poder viatjar.

recurso_separadorestrella_tatum

El monstruo de las orejas pequeñas (també disponible en valencià)

Text: Ricardo Alcántara
Il·lustració: Paula Blumen
Col·lecció: Ala Delta – Sèrie Roja

 

Pelela és una gata xicoteta i té molta por… Un monstre l’ha capturada i l’obliga a viure a la seua casa. Ha buscat un amagatall i només ix per a menjar. Aconseguirà escapar? Els primers lectors gaudiran amb la lectura d’aquestes aventures.

recurso_separadorestrella_tatum

Ara et toca a tu: quins són els llibres favorits de la teua classe? Quins seran els més llegits el 2023? Només hi ha una manera de comprovar-ho: gaudir d’un any ple de lectures.