Ja estan ací les aventures de Miranda i Tato!

11-04-2023

Extra, extra! Una nova col·lecció se suma a la Biblioteca Ta-tum! Sis interessantíssims llibres amb els quals els lectors de 10 anys o més gaudiran de les aventures dels germans Miranda i Tato, i al mateix temps aprendran què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Estan escrits a sis mans per Itziar Miranda, Jorge Miranda i Nacho Rubio. I Ángeles Ruiz s’hi suma per a il·lustrar-los. Pots conéixer més detalls en les entrevistes als seus escriptors i la seua il·lustradora!

Itziar i Jorge són germans i creadors també de la col·lecció Miranda. També està disponible a la Biblioteca Ta-tum. Els seus 14 títols uneixen el present d’una curiosa xiqueta de huit anys amb la biografia de grans dones de la ciència, l’art i la cultura com Jane Goodall, Frida Kahlo, Billie Holiday o Emily Brontë.

En aquestes noves lectures, totalment independents, Miranda també és la protagonista, però ha crescut un poc, i té el seu germà Tato com a infatigable company. Els dos junts van descobrint injustícies i tractant de fer del món un lloc millor.

A més de molt entretingudes, aquestes novel·les poden ser un recurs amé per a abordar en classe els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els seus protagonistes, sense adonar-se’n, lluitaran perquè es complisquen alguns dels 17 ODS de l’Agenda 2030 estipulats per l’ONU. Això convida els estudiants a reflexionar sobre la realitat que els envolta i a col·laborar per a aconseguir aquests objectius.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible que aborda cada llibre són:

Chaval, ¿qué haces con mi camiseta? parla de la fi de la pobresa (ODS 1), la fam zero (ODS 2) i la reducció de desigualtats (ODS 10).

Si queréis ayudarme, leave me alone! aborda l’educació de qualitat (ODS 4), la igualtat de gènere (ODS 5), el treball digne i el creixement econòmic (ODS 8).

Pa mi que nevarà, bros tracta l’energia assequible i no contaminant (ODS 7), la indústria, innovació i infraestructura (ODS 9) i les ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11).

¡No pienso ir a un matasanos! presenta als lectors dos ODS: la salut i el benestar (ODS 3) i l’aigua neta i sanejament (ODS 6).

Campeona mundial de dar la turra parla als estudiants de la importància de l’acció pel clima (ODS 13), la vida submarina (ODS 14) i la vida d’ecosistemes terrestres (ODS 15).

The Ultimate segundo inclou en la trama els ODS dels objectius de pau, justícia i institucions sòlides (ODS 16) i les aliances per a aconseguir els objectius (ODS 17).

Els sis llibres permeten també treballar en classe diferents estils narratius. Comencen amb un diàleg teatral entre Miranda i Tato, cada capítol està narrat per un d’ells a manera de monòleg, inclou un capítol més en format còmic i un glossari de termes relacionats amb els conceptes que s’aborden.

A més, cada aventura ajuda a conéixer el context actual. Totes inclouen un pròleg de Federico Buyolo, que va ser director general de l’oficina Alt Comissionat per a l’Agenda 2030 i actualment és director adjunt en el Ministeri d’Educació i Formació Professional, i una entrevista final amb una personalitat referent en l’àmbit dels ODS que s’aborden. Així, els joves lectors coneixeran a través d’aquestes entrevistes el pare Ángel, fundador i president de l’ONG Missatgers de la Pau; Marta Cañas, la directora general de Metges Sense Fronteres; o Eva Saldaña, la directora de Greenpeace Espanya.

Anima’t a llegir aquesta fascinant col·lecció amb el teu alumnat! Estarem molt atents al botó «Votar» per a saber si t’interessaria comptar amb un cas sobre d’aquests títols. Un futur millor i l’Agenda 2030 us esperen!