De profe a profe: lectures recomanades

13-06-2022

Creiem que el coneixement s’enriqueix quan es comparteix, per això hem consultat les escoles que utilitzeu Ta-tum perquè ens expliqueu quins llibres de la plataforma us han agradat més aquest curs i per què. I ací teniu el resultat. 

Gràcies als participants! Ens ha encantat llegir-vos i conéixer les vostres opinions. Són recomanacions de títols tant de docents com d’estudiants. Esperem que la informació us resulte molt útil i us ajude en l’elecció de les pròximes lectures. 

 

1r de Primària
Tomàs i el llapis màgic

Text: Ricardo Alcántara 
Il·lustració: Gusti 
Col·lecció: Albades – Sèrie Roja
Edat recomanada: + 6 anys

Tomàs és un xiquet que viu en una caixa de sabates i, encara que s’avorreix una mica perquè està tancat, se sent molt segur. Però un dia troba un llapis i comença a dibuixar una porta per on pot eixir per a veure el món. Després dibuixa una papallona, una flor, una pilota… I així aprén a dibuixar els seus somnis! 

Lara Gallardo, professora de l’escola Iale School (València), assegura que la història de Tomàs ha despertat l’interés de la seua classe per la lectura. La temàtica d’enguany era la màgia i aquest títol els ha agradat tant que llegien a casa més pàgines de les que ella anava marcant perquè no podien esperar a saber com continuava la història.

«Crec que és un llibre motivador i molt encertat per a la seua edat. Com que hi ha altres títols relacionats, com Tomàs i la goma màgica, els ha fet no sols despertar l’interés per la lectura sinó que volgueren continuar llegint», explica.

 Lara també recomana Bruno no quiere ir al colegio, de Pau Roigé, i Xafardeig, una història de Pepe Maestro sobre una ciutat on els habitants no paren de parlar i regna la confusió i el soroll.

recurso_separadorestrella_tatum

2n de Primària
Com banyar un marcià

Text: Franco Vacarini
Il·lustració: Carlos Higuera
Col·lecció: Albades – Sèrie Roja
Edat recomanada: + 6 anys

Ha arribat un marcià a la casa de Lluc! I, el pitjor: sembla que ha vingut per a quedar-se. Una història divertida narrada des de la veu del germà major, qui conta el dia a dia d’una casa amb un nou bebé. La mirada d’un xiquet menut, la seua sorpresa i les seues gracioses comparacions mostren com se senten, en general, els xiquets i les xiquetes amb l’arribada d’un nou membre a la família.

Marta Nieda, professora de l’escola Santa María del Naranco – Alter Vía (Oviedo), assegura que ha sigut la lectura favorita de la classe durant aquest curs. «En concret, els ha encantat la part que relata pas a pas tot el que han de fer per a banyar el marcià. A alguns els ha recordat l’experiència amb els seus germans menuts i això és una cosa que els ha motivat moltíssim», aclareix.

Destaca tant les il·lustracions i la bona estructura, com el fet que els ensenye conceptes nous com els còlics o tot el que han de preparar les persones majors simplement per a eixir una estona al parc. 

I, per descomptat, recorda la gran sorpresa que s’emporten els xiquets quan descobreixen que el protagonista no és un marcià… sinó un nou germanet!

recurso_separadorestrella_tatum

4t de Primària
Los padres de mis amigos

Text: Daniel Monedero Alonso
Il·lustració: María Simavilla
Col·lecció: Ala Delta – Serie Azul
Edat recomanada: + 8 anys

Aquesta història aborda la gran pregunta que tots els menuts volen respondre: Què vols ser de major? A Diego li agradaria respondre a la seua professora, però no té ni la menor idea de què dir! Amb humor i l’ajuda de tots els seus amics, comença a buscar una resposta. I entre altres personatges singulars, coneixerà mags que són banquers, lloros que són filòsofs, pares que viuen en submarins, i fins el mateix lector del llibre. L’ajudaran a trobar la solució?

David Morán i Paz Rodríguez, docents a l’escola Ábaco (Madrid), el recomanen perquè ha agradat tant a profes com a alumnes. «És molt graciós, sobretot la part que parla amb el lector, així com la visió que tenen el protagonista i els seus amics de les diferents professions», asseguren. 

Entre els suggeriments de tots dos, també es troba un títol que treballa la superació personal: La casa de les pors, de Ricardo Alcántara.

recurso_separadorestrella_tatum

5é de Primària
Ser baixeta és una llanda

Text: Daniel Monedero Alonso
Il·lustració: María Simavilla
Col·lecció: Albades – Sèrie Blava
Edat recomanada: + 8 anys

Carlota està farta de ser la més baixeta. Per a evitar les burles dels companys i els comentaris dels adults, ha tingut una idea brillant: repetir curs. D’aquesta manera estarà amb companys de la seua alçada. L’objectiu és suspendre els exàmens finals, però hi ha un gran problema: és una estudiant excel·lent i el curs està a punt d’acabar.

Una lectura que et farà canviar de punt de vista, perquè no tot és com sembla.

“Aquest llibre de Sara Fernández i Daniel Jiménez ens ha donat l’oportunitat d’encetar un bon debat a classe. El títol va cridar l’atenció, ja que tenim alumnes que es consideren baixets dins del grup. És un llibre fàcil i entretingut de llegir, que ha agradat molt al nostre alumnat de cinqué.

Cal dir que la seua escriptora, Sara Fernández, ha sigut molt amable a brindar-se a fer una videoconferència amb nosaltres, fet que ha motivat molt els xiquets i les xiquetes.”

Patricia Folgueras, CEIP Bonavista d’Ontinyent.

 

Misteri a la mina

Text: Jesús Díez de Palma
Il·lustració: Ona Caussa
Col·lecció: Albades – Sèrie Verda 
Edat recomanada: + 10 anys

Un accident en el Pozo Cabreru provoca la mort de dos miners. Durant el seu funeral, Mariano descobreix un quadre flamenc en què sant Miguel s’enfronta a un cuélebre —una espècie de gran serp o drac de la mitologia asturiana— en una gruta pròxima a la mina. La seua curiositat els porta a ell i a la seua amiga Alia a conéixer la cova, però diversos incidents complicaran la seua visita i els obligaran a emprar tota la seua astúcia i valor per a eixir-ne amb vida.

Ana Isabel Muñiz Queipo, de l’escola Santa María del Naranco – Alter Vía (Oviedo), assegura que aquesta història ha sigut un èxit per la manera d’acostar els lectors a la mitologia asturiana, a la seua cultura, a l’entorn miner i al seu paisatge. Els seus alumnes el recomanen 100%. 

La docent, a més, valora positivament els elements que conformen aquesta novel·la d’aventures: dos amics amb els quals és molt fàcil identificar-se i amb ganes de resoldre un misteri que els porta a conéixer l’art del seu entorn; mentidetes a la família per a poder investigar; un home obsessionat amb una criatura aterridora; i la mina també com a protagonista. Tot això constitueix una història amb moments de tensió, i una mica de por, el desenllaç de la qual és un final ple de sentiment.

 

recurso_separadorestrella_tatum

6é de Primària

Somnis de mariner

Text: Enric Lluch
Il·lustració: Ximena Maier
Col·lecció: Albades – Sèrie Verda
Edat recomanada: + 10 anys

Diumenge, Dani comprova, una vegada més, que les persones grans parlen d’una manera estranya a l’hora d’explicar els seus problemes. Dilluns, el xiquet s’alça amb molta calentura i amb un dolor molt fort a l’interior de l’orella. La mateixa calentura fa que Dani somie amb un pare pirata, una mare princesa, una iaia bruixa i uns veïns misteriosos. El xiquet, passada la malaltia, tracta de traslladar a la vida diària les seues il·lusions mitjançant els seus somnis de mariner.

 

La iaia és una segrestadora

Text: Elisabet Roig Cañadas
Il·lustració: Ángeles Ruiz
Col·lecció: Albades – Sèrie Verda
Edat recomanada: + 10 anys

Què faries si sentires uns crits misteriosos durant la nit? Sara, la protagonista del llibre, no dubta ni un moment a investigar l’estrany esdeveniment. Però no ho farà sola, sinó que embolicarà en l’aventura el seu amic Arnau i el Pelut, un gos molt mandrós. Diuen que Sara té el cap ple de pardals, però aquesta vegada sembla que no es podrà fiar ni de la seua pròpia iaia…

 

Pablo y las palomas

Text: Marcos Calveiro
Il·lustració: María Pascual de la Torre
Col·lecció: Ala Delta – Serie Verde
Edat recomanada: + 10 anys

Pablo Picasso, que acaba de complir 10 anys, es trasllada a viure amb la seua família a la Corunya. Prompte s’adaptarà a aquell lloc tan diferent de la Màlaga natal i, en companyia dels seus inseparables amics Marró i Sardina, recorrerà tots els racons de la ciutat herculana i donarà mostres del seu caràcter impulsiu i inquiet, quan faça diverses malifetes. Allí viurà a més el primer amor, s’enfrontarà a una desgràcia familiar i donarà curs a la seua gran passió: el dibuix i la pintura.

María Gallego Rozalén, de l’escola Nuestra Señora del Rosario (València), a més de destacar que l’«experiència Ta-tum ha encantat» tant a estudiants com a docents, recomana aquest llibre, que han llegit a la classe de castellà.

Han pogut elaborar els seus reptes o triar-ne els ja proposats d’una forma molt intuïtiva, i han convertit, a més, els alumnes en joves i prometedors detectius. «Quan trobem aquest tipus de recursos i els apliquem de manera adequada podem aconseguir grans resultats», assegura.

El text acompanya els lectors a través d’una reconstrucció creïble de la infància de Pablo Picasso a la Corunya, on sorgeix el naixement de la seua vocació artística en plena infantesa. 

 

recurso_separadorestrella_tatum

Secundària
1r ESO
Lilo

Text: Inés Garland
Il·lustració: Maite Mutuberria
Col·lecció: Albades – Sèrie Verda
Edat recomanada: + 10 anys

Lilo és XXX Premi de Literatura Infantil Ala Delta, 2018. Aquesta novel·la de misteri és una recomanació dels alumnes de l’escola La Salle Felipe Benito (Sevilla). El seu professor José María Valpuesta Ruiz els ha passat una enquesta i aquest llibre ha empatat en valoracions amb El secret de l’Ojo de l’Inca.

S’ha dit durant molt de temps que el gos és el millor amic dels humans. Aquesta novel·la és la història d’un adolescent amb problemes amb la tecnologia i el seu gos Lilo, l’únic que s’adona de l’infern que està passant la seua propietària.

Els estudiants valoren diversos punts, com que el protagonista siga un gos, que ensenye que no cal criticar ni jutjar les persones abans de conéixer-les, que aconselle usar les xarxes socials amb consciència, o que ens recorde que cal parar més atenció a les nostres mascotes i éssers estimats. «Es llig sense cansar-se. És una mica llarg, però val la pena llegir-ho perquè t’ensenya molts valors necessaris per a preparar-te per a la vida», afirmen.

Disponible en valencià i castellà.